Tutkaksen asiantuntijapankki

Uutisia   23.3.2017 8.31   Päivitetty 14.2.2019 9.38

Kansanedustajat voivat halutessaan ottaa epävirallisesti yhteyttä asiantuntijapankissa oleviin asiantuntijoihin ja pyytää tietoa ja/tai mielipidettä esimerkiksi lainsäädäntötyössä esille nousseessa kysymyksessä. Asiantuntijapankin kautta tutkija voi asiantuntemuksellaan olla vaikuttamassa valtakunnalliseen päätöksentekoon. Kevään 2017 aikana eduskunnassa käsitellään esimerkiksi sote-uudistusta sekä kansalaisaloitetta eutanasian laillistamisesta. Asiantuntijapankkiin on ilmoittautunut jo yli 150 tutkijaa. Toistaiseksi eniten ilmoittautumisia on tullut sivistysvaliokuntaan, tulevaisuusvaliokuntaan sekä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. 

Asiantuntijapankki on tarkoitettu vain eduskunnan sisäiseen käyttöön ja sen sisältämiä tietoja ei luovuteta eduskunnan ulkopuolelle. Asiantuntijapankki julkaistaan eduskunnan sisäisessä intranetissä. Asiantuntijapankki on kansanedustajien ja kunkin valiokunnan virkamiesten käytössä. Lisäksi rekisteri on kansanedustajien avustajien, eduskunnan sisäisen tietopalvelun, eduskuntaryhmien kanslioiden ja eduskuntatiedotuksen käytössä.

Tutkas on vuodesta 1970 toiminut seura, jonka tarkoituksena on luoda edellytykset kansanedustajien ja tutkijoiden väliselle yhteydelle. Seuran jäseninä on lähes 700 tutkijaa ja kaikki kansanedustajat. Seuran tutkijajäseneksi pääsemisen edellytyksenä on akateemisen loppututkinnon suorittaminen ja toimiminen tutkimustehtävissä. Seuran puheenjohtaja on kansanedustaja Sanna Lauslahti ja varapuheenjohtaja professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Tutkaksen ohjelmaan kuuluu eduskunnan täysistuntokaudella kuukausittain järjestettävät aamukuulemiset ja seminaarit. Lisäksi seura järjestää tapaamisia ja opintomatkoja. Tiedot tilaisuuksista löytyvät myös Facebookista. Jäsenyydestä ja asiantuntijapankista kiinnostuneet, ottakaa yhteyttä Tutkaksen sihteeriin Ulla Hirvoseen (puh. 050 574 1068 tai ulla.hirvonen@eduskunta.fi).