Tuorlan epävarma tulevaisuus

Uutisia   4.5.2017 7.52   Päivitetty 14.2.2019 9.40

Turun yliopiston tähtitieteellinen havaintotoiminta siirtyi 1950-luvulla Tuorlaan Piikkiöön pois kaupungin valojen keskeltä. Sinne on rakennettu maanalainen optinen laboratorio ja useita tähtitorneja. Tuorlassa toimii myös Opteon Oy, joka on yksi maailman johtavista erikoisoptiikan hiojista. Sen merkittävin tuote on Herschel-satelliitin 3,5 metrin läpimittainen peili, maailman suurin avaruuteen viety peili. Sen hiomista varten Tuorlaan jouduttiin rakentamaan teollisuushalli.

Peilin hiominen vie paljon aikaa, joten välillä on pitkiä aikoja, jolloin osalla hallia ei ole käyttöä. Siksi esikäsittelytilaan pystytettiin planetaario vuonna 2008. Projektori ja kankainen kupu hankittiin kohtalaisen edullisesti, ja ne saatiin maksetuiksi pääsylipuista saaduilla tuloilla. Tämän vuoden alussa yliopistolta saatiin rahat päivittää planetaarion laitteisto kaikkein uusimmaksi malliksi. Samalla kupu vaihdettiin entistä paljon paremmaksi alipainekuvuksi. Näiden uudistusten jälkeen planetaario on jo todella ammattimaisella tasolla. Tuorlassa on järjestetty muutamia kertoja avoimien ovien päivät, viimeksi maaliskuussa. Tilaisuus veti puolitoista tuhatta henkeä ja planetaarioon oli jatkuvasti pitkä jono. Äskettäin hiomorakennukseen aivan planetaarion viereen on perustettu ulkopuolisen toimijan ylläpitämä Kuninkaantien Panimo, jonka Tuorlan tähti -olut tuntuu menevän kuin kuumille kiville.

Mitään muuta yhtä yleisöön vetoavaa kohdetta Turun yliopistolla ei ole tarjottavana. Silti suunnitelmissa on siirtää observatorion henkilökunta keskustan kampukselle muutaman vuoden sisällä. Opetusta tämä tietysti helpottaa, mutta samalla kuitenkin menetetään merkittävä yleisökohde, joka pitää yllä kiinnostusta tieteeseen. Vaikka nykyisin korostetaan tieteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, fysiikan ja tähtitieteen laitoksen johto ei tunne kiinnostusta asiaan, vaan haluaa lakkauttaa Tuorlan pelkästään tieteelliseen toimintaan liittyvillä perusteilla. Tämä romuttaa myös laitoksella vielä vuosikymmen sitten vallinnutta innostunutta ja tutkimusmyönteistä ilmapiiriä. (Hannu Karttunen)