Tieteessä tapahtuu 6/2018 on ilmestynyt

Uutisia   15.11.2018 8.05   Päivitetty 14.2.2019 10.20

Niklas Hietala kuvaa, kuinka planeettojen määrä on vaihdellut eri aikoina. Nyt etsitään taas yhdeksättä planeettaa. Samuli J. Salmi lähestyy lääketieteellisen diagnostiikan ongelmia Ludwik Fleckin tieteenteoreettisen ajattelun kautta. Mari Vaattovaara ja Anssi Joutsiniemi kirjoittavat, kuinka kaupungistumiseen liittyvät ongelmat vaatisivat yhteistyötä tutkimuksen ja suunnittelun välillä sekä kaupunkikysymyksiin erikoistuvia tutkimusyksiköitä. Briitta Koskiaho pohtii, mitä merkitsee yhtäaikainen kehitys, kun ilmasto lämpiää ja väestö keskittyy entistä enemmän kaupunkialueille. Panu Pihkalan teemana on ilmastonmuutoksen ja ympäristöongelmien aiheuttama ympäristöahdistus, jota tutkitaan yhä enemmän kansainvälisesti.

Pääkirjoituksessa Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtajaJohanna Moisio esittää muutoksia korkeakoulurahoituksen tasoon ja uusiin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmalleihin. Katsauksissa esitellään IPCC:n uutta erikoisraporttia 1,5 asteen lämpenemisestä. Muita aiheita ovat vastuullinen tutkimuksen arviointi, tutkimuksella vaikuttaminen ja tekoäly, josta on myös keskustelupuheenvuoro. Joukko Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan professoreita nostaa kannanotossaan esiin urapolun ongelmat suomalaisissa yliopistoissa.

Tutkimusta Suomessa -sarjassa esitellään ”myrskynsilmään” joutunut metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professori Jaana Bäck. Muistikuvia-sarjassa ovat vuorossa historioitsijat. Ensimmäisenä esitellään antiikintutkija Jaakko Suolahti. Kirja-arvioita on muun muassa Suomen rakennehistoriasta, lähiöistä, outojen kokemusten psykologiasta ja Helsingin Sanomien poliittisesta linjasta.