Tieteessä tapahtuu 5/2020 on ilmestynyt

Uutisia   12.11.2020 7.33   Päivitetty 12.11.2020 7.58

Uusimman lehden artikkeleita ovat metrin synty, taidehuijaukset Hollannissa, tiedeviestintä ja ammattikorkeakoulujen tutkimustoiminta. Koronakriisin vaikutuksia tieteeseen käsitellään monessa kirjoituksessa.

Pääkirjoituksessa Janne I. Hukkinen toivoo kriittistä näkökulmaa tutkimuksen yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja esittää tiedostavampaa tiedepolitiikkaa. Jukka Nyblom päätti selvittää metrin syntyyn liittyviä kysymyksiä, joita hän kuvaa oppihistoriallisessa artikkelissaan. Altti Kuusamo tarkastelee Han van Meegerin 1930- ja 1940-luvulla tekemiä Vermeer-väärennöksiä aikansa ekspressionistista ihannetta vasten. Salla-Maaria Laaksonen ja Petro Poutanen ehdottavat artikkelissaan, että tieteen avoimuus tarvitsee rinnalleen aktiivista tiedeviestintää. Anne Laakso, Inka Stormi ja Anna Mikkonen kuvaavat, kuinka panostus ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaan on kasvanut.

Tieteenalat dialogissa -sarjassa on viisi puheenvuoroa tieteen roolista koronakriisissä ja poliittisen päätöksenteon tukena. Lisäksi Esa Väliverronen tekee katsauksessaan havaintoja koronakriisin synnyttämästä julkaisutulvasta, joka ”koettelee tieteen kestävyyttä”. Anu Wartiovaaran kolumni käsittelee laajan, kansainvälisen tutkimusryhmän työskentelyä koronakriisin aiheuttamissa mullistavissa olosuhteissa.

Heikki Oja päättää tähtitieteilijöistä kertovan Muistikuvia-sarjan Paul Kustaanheimoon, joka työskenteli sekä Suomessa että Tanskassa. Kirja-arvosteluita on mm. hyvän historiasta ja vihan tunteesta poliittisen aktiivisuuden käyttövoimana Yhdysvalloissa.