Tieteessä tapahtuu 4/2019 on ilmestynyt

Uutisia   13.6.2019 8.04

Uusimman lehden artikkelien aiheita ovat tutkijan sananvapaus, yliopiston yhteiskunnallinen vaikuttavuus 2020-luvulla, akateeminen kiusaaminen, Isaac Newtonin tiedekäsitys ja Moskovan-kauppakomppanian merkitys Englannille ja Venäjälle.

Pääkirjoituksessa Eeva-Maria Viitanen ja Arja Karivieri Suomen Rooman-instituutista kirjoittavat Suomen ulkomailla toimivista instituuteista ja niissä tehtävästä tutkimuksesta. Esa Väliverronen kuvaa tieteen vapauden ja toiminnan rajoituksia, mikä on yhä näkyvämpi ilmiö eri puolilla maailmaa. Jarkko Tirronen käsittelee yliopiston ideaa ja muutosta, kuinka tulevaisuuden yliopisto on mahdollisuuksien yliopisto. Anna-Elena Pääkkölän artikkeli keskittyy suomalaisessa akateemisessa kulttuurissa oleviin henkisen kiusaamisen muotoihin. Jouni Huhtasen oppihistoriallisessa analyysissä kuvataan tieteenhistorioitsija I. Bernard Cohenin tarjoamaa selitystä ”newtonilaiselle synteesille”. Pekka T. Heikura liikkuu kirjoituksessaan pohjoisilla merialueilla: Englannin aloittamassa kaupankäynnissä Venäjän kanssa 1550-luvulta alkaen.

Tutkimusta Suomessa -sarjan kolumnissa Jukka Lehtinen kuvaa biopankkitoimintaa Suomessa. Marjatta Hietala kirjoittaa Muistikuvia-sarjassa Eino Jutikkalasta ja molempia innostaneesta kaupunkihistoriasta. Kirja-arvosteluissa arvioidaan teoksia mm. Kalevalan naisista, merihirviöistä, psykiatrian historiasta sekä ihmisen sosiaalisuuden ja kielen alkuperästä.