Tieteessä tapahtuu 4/2017 on ilmestynyt

Uutisia   14.6.2017 13.17   Päivitetty 14.2.2019 10.11

Kansalaistieteellä ja osallistavalla tutkimuksella tuodaan tiedettä kaikkien ulottuville. Pääkirjoituksessa Inkeri Koskinen pohtii kansalaisten luottamusta tieteeseen. Osallistumisen on ”vahvistettava sekä luottamusta tutkijoiden ammattitaitoon ja menetelmien vankkuuteen että uskoa tutkijakunnan vilpittömyyteen”.

Lehdessä on joukko Tieteen päivien esitelmiin perustuvia artikkeleita ja katsauksia. Aaro Sahari on suomalaisen jäänmurtajamytologian lähteillä. Pirjo Kristiina Virtanen kuvaa, kuinka Amazonian alkuperäiskansojen ihmisten sisäisessä maailmassa korostuvat epälineaarisuus, ympäristön vaikutus ja aistimellisuus. Syksy Räsänen pohtii, miksi kaiken kaiken teoria on fysiikassa tärkeä.

Katsauksien aiheina ovat myös analyyttisen ajattelun ja systeemiajattelun vuorovaikutus, uusekosysteemien määrittely, hyönteisruoka ja Viron kansan lannoitesota, joka oli 30 vuotta sitten lähtölaukaus maan uudelle itsenäistymiselle. Tutkimusta Suomessa -sarjassa esitellään tekoälytutkimusta. Kirja-arvioissa on esillä kirjoja mm. reformaatiosta ja matkustamisesta antiikin maailmassa.