Tieteessä tapahtuu 3/2017 on ilmestynyt

Uutisia   4.5.2017 8.04   Päivitetty 14.2.2019 9.41

Pääkirjoituksessa kirjailija Sirpa Kähkönen ja akateemikko Risto Nieminen kutsuvat PENin työhön mukaan suomalaiset tutkijat ja tietokirjailijat. Järjestö pyrkii tuomaan sananvapauskeskusteluun myös tieteentekijöiden äänet.

Lehdessä on joukko Tieteen päivien esitelmiin perustuvia artikkeleita. Outi Korhonen tarkastelee globaalin institutionalisaation nykytilaa tutkimuksen ja viimeaikaisten yhteiskunnallisten tapahtumien valossa. Hannu Itkonen kirjoittaa nuorisokulttuurisen liikkumisen muodoista ja Ilppo Vuorinen Itämeren ympäristömuutoksista. Euroopan Zeitgeist -artikkelit perustuvat Tieteen päivien pienoisluentoihin sadan vuoden takaisesta Euroopasta. Tässä toisessa kokonaisuudessa kirjoittavat Karl-Erik Michelsen, Veijo Hietala ja Tomi Huttunen.

Jyrki Penttonen kysyy artikkelissaan, mitä tekniikan tutkimus voisi oppia Karl Popperin tieteenfilosofiasta. Katsauksien aiheina ovat muun muassa saamenkielinen kirjahistoria Suomessa ja uusi eettinen ohjeistus eurooppalaiselle tutkimukselle. Kimmo Pietiläinen nostaa keskustelupuheenvuorossaan hauskasti esiin Tarzanin tarinan ja Suomen yhteyden.