Tieteessä tapahtuu 2/2021 on ilmestynyt

Uutisia   15.4.2021 8.19   Päivitetty 16.4.2021 8.13

Uusimman lehden artikkeleita ovat historianopetus, kalakantojen arviointi, juutalaisen maahanmuuttajasuvun taloudellinen nousu, yliopistojen arvot ja Julkaisufoorumin itsearviointi.

Pääkirjoituksessa Mikko Myllykoski kuvaa, mistä kaikesta yksilön tiedepääoma muodostuu. Sirkka Ahonen käsittelee historian vaarallisuutta oppiaineena ja puhuu sen kriittisen omaksumisen puolesta. Sakari Kuikka tarkastelee kalakantojen laskentatapoja, joista on hyötyä kalastuksen säätelyssä. Silakoitakin täytyy laskea! Samuli Skurnik kirjoittaa suomenjuutalaisten Skurnik-veljesten ja heidän isänsä kunnianhimoisesta liiketoiminnasta 1900-luvun alussa. Sami Pihlström haastaa filosofisen arvokeskustelun näkökulmasta yliopistojen pyrkimykset määritellä arvojaan. Eivätkö tietynlaiset arvot olekaan akateemiseen elämänmuotoon itsessään kuuluvia? Julkaisufoorumi (JUFO) on tieteellisten julkaisukanavien tasoluokitus, joka on toiminut kymmenen vuotta. Sen itsearvioinnin pääkohdat julkaistaan lehden artikkelissa.

Katsauksissa aiheina ovat historian hämärtyminen Yhdysvalloissa patsaskiistojen kautta ja pitkittyneiden koronaoireiden selittämisen ymmärtäminen, kun tarkastellaan psykosomatiikan historiaa. Muita aiheita ovat Kant ja newtonilainen fysiikka sekä monitieteisyys energiatutkimuksessa. Uutena kolumnistina Tieteen kohtaamisia -sarjassa aloittaa Mikael Hildén, joka edustaa Suomen ympäristökeskusta. Kirja-arvioissa nousevat esiin muun muassa kuvittelu, Ilmari Krohn, eksoplaneetat ja Kyllikki Saaren murha.