Tieteessä tapahtuu 2/2018 on ilmestynyt

Uutisia   22.3.2018 8.06   Päivitetty 14.2.2019 10.15

Pääkirjoituksessa Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen kuvaa tieteellisten seurojen asemaa tiedeyhteisössä. Suomalaisesta uraauurtavasta geologiasta on sekä henkilökuva Nils Nordenskiöldistä että katsaus peruskallion tutkimuksen vaiheisiin. 1960- ja 1970-luvun hormonaalinen raskaustestaus Primodos sikiöihin kohdistuvine vaikutuksineen on noussut näkyväksi Britanniassa. Testejä tehtiin myös Suomessa, ja aiheesta kirjoittaa Merle Wessel historiallis-poliittisesta näkökulmasta. Ajan filosofian keskeisestä kysymyksestä, niin sanotuista A- ja B-sarjoista, on Matias Slavovin artikkeli.

Lehdessä on neljä professoriluentoa, joista Leena Kolehmaisen artikkeli kuvaa saksan kielen kokemia huomattavia muutoksia Suomessa itsenäisyyden aikana. Kolmea Helsingin yliopistossa pidettyä eri alojen tervetuliaisluentoa yhdistää isot aineistot (big data) ja logaritmit. Lehden muissa kirjoituksissa käsitellään muun muassa Nobelin lääketieteen palkintoja ja banaanikärpästutkimusta, avaruussäätä ja akateemikko Ilkka Niiniluotoa.

Kirja-arvosteluissa on esillä kirjoja lääkintäkulttuureista, Suomen synnystä Euroopan näkökulmasta ja pahuuden arkipäiväisyydestä.