Jäähyväiset painetulle lehdelle

Uutisia   4.1.2022 8.03   Päivitetty 24.1.2022 7.51

Toimitus on saanut monia lukijakirjeitä varsinkin sen jälkeen, kun tilaajat saivat postitse tiedon, että lehti siirtyy kokonaan verkkoon helmikuun lopulla. Alla on niistä yksi kirjoittajan luvalla. Kiitos monista kiittävistä sanoista. Tieteessä tapahtuu on kulkenut monella lukijalla pitkään osana arkea, ja muutos on painetun lehden ystäville ilman muuta suuri. Verkkolehdeksi siirtyminen mahdollistaa toisaalta lehdelle moneen asiaan panostamisen uudella tavalla, kun painetun lehden sivumäärä ei tule enää vastaan. Lehden juttuja on jatkossa myös entistä helpompi jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mikä toivottavasti auttaa levittämään tietoa tieteestä entistä laajemmalle yleisölle.

Tieteessä tapahtuu, In memoriam

Törmäsin Sinuun Porthanian aulassa. Tarjosit minulle vuosien seuran ja uuden löytämisen ilon. Olit vaatimattoman näköinen, varsinkin alkuvuosina. Se antoi Sinulle kuitenkin uskottavuuden viitan. Lukuisat mielenkiintoiset artikkelit, mutkikkaimmista matemaattisista kiemuroista tieteen tekijöiden keskinäiseen, kitkerään nokitteluun. Sinusta löytyivät vinkit uusimpaan tiedekirjallisuuteen, arvostelujen ja mainosten avulla.

Matkoilla olit oivallista seuraa. Lukemattomia kertoja tarjosit varman nukahtamisen  junassa ja lentokoneessa. Olit aina seuranani yöpöydällä.
Sinuun oli helppo tarttua, olit sopivan kokoinen ja helppo pideltävä.
Sinuun oli helppo tehdä muistiinpanoja ja kommentteja. Toimit kirjallisuuden muistilistana, vain repäisemällä tarvittava sivu mukaan.
Vuoteessa olit helppo pideltävä, ilman näyttöpäätteiden häiritsevää loistetta.

Toimitusneuvosto Sinut lienee tuominnut giljotiiniin, katkaisten tärkeän työsi tieteen edistämisessä. Minulta meni lukukäsi.
Toivotan Sinulle ikuista kunniaa tärkeästä työstäsi.
Jälleennäkemisen toivossa,
Tilaajasi

Heikki Nopanen