Antiikin kaupunkielämää Tampereella

Uutisia   14.11.2019 8.17   Päivitetty 14.11.2019 8.19

Tampereen museokeskus Vapriikissa avautui 1.11.2019 Ostia, portti Roomaan -näyttely, joka esittelee ihmisten arkea ja elämää Rooman satamakaupungissa Ostiassa antiikin aikana. (Uutiskuva etusivulla: Yleisnäkymä Ostia Anticaan. Kuva: Arja Karivieri).

Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein kauppasatama. Sen kaduilla kansat kohtasivat: liikkeellä olivat matkalaiset, käsityöläiset, orjat, kauppiaat ja sotilaat eri puolilta Rooman valtakuntaa. Ostia oli aikansa kulttuurien ja uskontojen kohtaamispaikka, jossa asui kymmeniä kansallisuuksia. Ostian on arvioitu olleen kukoistuskaudellaan 100-luvulla noin 50 000 asukkaan kaupunki.

Suomen Akatemian ja Tampereen yliopiston nelivuotinen (2015–19) tutkimusprojekti on tutkinut elämää Ostiassa vuosina 300 eKr.–700 jKr. Tutkijat ovat selvittäneet esimerkiksi tuon ajan kaupungistumista ja muuttoliikkeen vaikutusta kaupunkiyhteisöön. Lisäksi on tutkittu, kuinka Rooman satamakaupunki organisoi muuttoliikkeen ja miten kansallisuuksien uskonnolliset tavat sovittuivat kaupunginosien jokapäiväiseen elämään. Näiden selvittämiseksi on tutkittu asuinrakennuksia, pyhäköitä, vesihuoltoa ja satama-aluetta, hauta-alueita ja -monumentteja, esineitä ja luumateriaalia – kaikkia jäänteitä antiikin Ostian asukkaiden elämänkohtaloista.